Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z kuchni? Podajemy 5 sprawdzonych porad!
Kuchnia jest miejscem pełnym zapachów. Część z nich jest przyjemna. Do takich zaliczamy aromat świeżo zaparzonej kawy, pieczonego domowego ciasta, dodanych do sosu ziół. Z przyrządzaniem posiłków związane są też jednak niemiłe wonie. Smażona ryba, gotowana kapusta – nie przywodzą pozytywnych skojarzeń. Nieprzyjemny aromat nieraz dobywa się też ze zlewozmywaka, lodówki i kosza na śmieci. W takim przypadku często uchylamy okno. Podajemy inne sposoby, które wykazują się sporą skutecznością w niwelowaniu niepożądanych woni.
Czysta kuchnia i dyskretny okap do zabudowy GLOBALO AMADIO
1. Bieżące sprzątanie blatów i podłogi
Produkty spożywcze szybko się psują. Resztki jedzenia na talerzach w zlewozmywaku, czy też rozlane na podłodze lub blacie płyny, rozkładają się, wydając nieprzyjemny zapach. A podczas przygotowywania posiłków o to nietrudno. Starajmy się na bieżąco wycierać podłogi i blaty oraz opróżniać kosz na śmieci. Sprawdzajmy też, czy nie zepsuły się trzymane poza lodówką owoce i warzywa i czy nie spleśniał chleb. Wydają one wówczas odstręczający fetor, a pleśń dodatkowo szybko przenosi się na produkty leżące obok.
Nowoczesna kuchnia i okap przyścienny skośny GLOBALO BOLIRO
2. Patenty perfekcyjnej pani domu
Sprawdzone, przekazywane pokoleniowo domowe sposoby na prace kuchenne, to skarbnica wiedzy warta kultywowania. Poniżej dzielimy się kilkoma patentami.
- Przygotuj miksturę z wody, skórki z cytryny, goździków, cynamonu i rozmarynu – gotuj ją następnie na małym ogniu do kilku godzin. To doskonały sposób na neutralizację nieprzyjemnych zapachów.
- Zmieszaj ocet i wodę w proporcji 1:1 i dorzuć kilka plastrów cytryny. Gotuj przez kilka godzin na wolnym ogniu. I w tym przypadku uporczywe zapachy znikną z naszej kuchni.
- Nieprzyjemną woń natychmiast wyeliminuje zapach zmielonej kawy. Dlatego też trzyma się ją również w lodówce.
- Podczas gotowania dań kapustnych dodaj do nich skórkę ciemnego chleba.
- Sposobem na usunięcie przykrej woni nagromadzonej w tapicerce i frontach mebli jest wtarcie w nie kropli z ekstraktu wanilii z dodatkiem wody.
- Ręce, które nieprzyjemnie pachną po gotowaniu, można posmarować pastą do zębów i zmyć wodą z mydłem. Podobnie działa wtarcie w nie soku z cytryny
- Silny zapach spalenizny usuwa gotowana przez godzinę mikstura z wody ze skórką pomarańczy lub cytryny i sokiem z tych owoców. Dłuższy efekt daje pozostawienie garnka na płycie grzewczej lub kuchence na kilka godzin, żeby aromat cytrusów rozchodził się po kuchni.
-
Sprawdzonym sposobem jest też trzymanie w lodówce lub przy koszu na śmieci otwartej sody oczyszczonej.
Elegancka aranżacja kuchni i okap wyspowy GLOBALO SERINA
3. Moc aromatycznych przypraw
Przyprawy odpowiadają za smak potraw, ale stanowią też źródło mocnych, przyjemnych aromatów. Wykorzystajmy ich naturalne własności.
- Gorczyca - usuwa zapach ryby, cebuli i czosnku.
- Melisa – skuteczny sposób na zapach powstały z przygotowywania ryb.
- Cynamon i goździki - zagotowane razem, wypełnią pomieszczenie kuchenne miłym, słodko-korzennym zapachem.
4. Efekt profesjonalnych środków
W walce z zapachami możemy sięgnąć po specjalistyczne środki o właściwościach neutralizujących. Na rynku dostępne są 2 kategorie tych produktów.
- Neutralizatory - profesjonalne neutralizatory brzydkich zapachów kuchennych. Większość cechuje się dużą wydajnością i sporą gamą dostępnych zapachów. Mają też różną konsystencję.
- Ozonowanie - ozon usuwa bakterie, wirusy, pleśń, dezynfekuje przybory kuchenne i eliminuje nieprzyjemne zapachy. W momencie ozonowania w pomieszczeniu nie powinni przebywać ludzie ani zwierzęta.
Kuchnia z klasą i okap standardowy GLOBALO VERTA
5. Okap kuchenny - kompleksowe rozwiązanie problemu
Okap kuchenny spełnia kilka zadań. To najpewniejszy, najskuteczniejszy i najbardziej kompleksowy sposób na pozbycie się wszystkich niepożądanych woni. Nowoczesny okap niweluje zapachy, ale służy nam również na inne sposoby.
- Eliminując opary z gotowania w formie pary wodnej i tłuszczu, pomaga w utrzymaniu kuchni w czystości.
- Wchłania drobiny kurzu, drobnoustroje, grzyby, wirusy i alergeny. Powietrze jest czystsze i zdrowsze. Przekłada się to na lepsze samopoczucie i kondycję fizyczną.
- W sposób długofalowy chroni meble oraz ściany - zabezpiecza je przed wypaczeniem przez wilgoć i brudzącym tłustym osadem.
- Usuwa także zapachy niezwiązane z gotowaniem jak np. dym tytoniowy.
- Oświetla płytę grzewczą i kuchenkę usprawniając gotowanie i tworząc nastrojowe oświetlenie.
-
Dzięki dopracowanemu wzornictwu stanowi element ozdobny. Oferta modeli jest bardzo szeroka, występują w wielu stylach, rodzajach i kształtach.
Filtr węglowy do okapu (pochłaniacza)
Najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie okapu do kanału wentylacyjnego. Opary zostaną wówczas odprowadzone na zewnątrz pomieszczenia. Okap działa wtedy skuteczniej i pracuje jako wyciąg. Gdy opcja połączenia z wentylacją jest niemożliwa – neutralizowanie zapachów odbywa się przez wymienialny filtr węglowy zawierający aktywny węgiel. Okap do kuchni pracuje wówczas jako pochłaniacz, a przefiltrowane powietrze wraca do pomieszczenia. Filtr ma ograniczone możliwości absorpcji i należy go regularnie wymieniać.
Filtr plazmowy do okapu
Rozwiązaniem jest nowość rynkowa - filtry plazmowe, które montuje się tylko raz i nie trzeba ich wymieniać. Mają one również lepsze parametry absorpcji - powietrze jest dzięki nim praktycznie sterylnie czyste. W Polsce wprowadził je jako pierwszy producent nowoczesnych okapów – marka GLOBALO.
Szyk i nowoczesność – okap przyścienny skośny GLOBALO VINTIO
Nieprzyjemne zapachy powstają w każdej kuchni. Potrafią być bardzo uporczywe. Mogą wniknąć na trwałe w meble, co jest szczególnie prawdopodobne w przypadku kuchni połączonej z salonem. Z zapachami i innymi oparami kompleksowo poradzą sobie okapy kuchenne. Dziś możemy nabyć okapy wykonane ze szlachetnych materiałów, o dobrych parametrach pracy, działające cicho i wyglądające jak ozdoba. Ich silniki są mocne, a dźwięk, który generują, to subtelny szum.
Kuchnia urządzona z dbałością o detal i okap wyspowy GLOBALO Argentelo
Kontakt w sprawie produktów: Okapykuchenne.pl ul. Hanasiewicza 15 35-103 Rzeszów tel. 13 49 27 557 wew. 1 www: www.okapykuchenne.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | |
Typy okapów: okapy przyścienne » okapy kominowe » okapy wyspowe » okapy blatowe » okapy sufitowe » wkłady do zabudowy » okapy podszafkowe » okapy teleskopowe » okapy blatowe » akcesoria do okapów » pielęgnacja do okapów » rury do okapów » filtry do okapów
|
- Ogrzewanie domu pompą ciepła - czy warto?
- Jak usunąć pył z powietrza na stanowisku pracy?
-
Elektryczne promienniki podczerwieni - strefowe ogrzewanie hal, magazynów i warsztatów
- Czym jest system SmartAIR?
-
Podłogowe ogrzewanie kanałowe
-
Grzejniki typu REGULUS a komfort cieplny w domu
- Wszystko o wietrzeniu mieszkania
-
Schiessl Polska - Zostań instalatorem Hisense
- Uprawnienia konieczne do montażu klimatyzacji
-
Daikin Europe inwestuje ponad 300 milionów euro w fabrykę pomp ciepła w Polsce
-
Rekuperator BLAST - nowość w ofercie KLIMOR
-
Nowa centrala wentylacyjna HEATPEX ARIA VITALE na targach ISH we Frankfurcie
- Cicha pompa ciepła
- Jakie zmiany w projektowaniu systemów różnicowania ciśnienia wprowadza nowelizacja europejskiej normy?
- Producent rekuperatorów PRO-VENT MISTRAL
- Środki do czyszczenia parowników i skraplaczy Rectorseal
- Serwis rekuperatora - dlaczego warto robić przegląd rekuperacji
- Smog box - urządzenia filtracyjne dla domu
-
Technologia Streamer Daikin - skuteczność potwierdzona w walce z wirusami
- Centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła HRU-SlimAIR
-
Zdrowa klimatyzacja - klimatyzatory Haier
- MINIBEL - niewielkie urządzenie, duży komfort
- Nagrzewnice powietrza od Marax
- Wentylatory promieniowe RadiCal w klimatyzacji precyzyjnej
- Elektryczne promienniki podczerwieni - strefowe ogrzewanie
- Wentylatory QUIET - cichsze niż szept