Wentylacja w kuchni - wybór okapu
artykuł promocyjny
Para wodna oraz zapachy powstające podczas gotowania wymagają instalacji z okapem kuchennym. Wentylacja w kuchni powinna się opierać na urządzeniu, które będzie w stanie oczyścić powietrze bezpośrednio nad płytą grzewczą. O ile okap bardzo często jest montowany w większości kuchni - obecne na rynku modele są bardzo finezyjne i designerskie - to bardzo często wcale z niego potem nie korzystamy. Warto to zmienić, a wybór okapu przemyśleć tak by jego użytkowanie sprawiało nam jak najmniej kłopotów.
Przeczytaj także >> Jak uniknąć kondensacji pary wodnej
Wybór okapu powinien być przemyślany. Każda kuchnia wymaga indywidualnego podejścia - umiejscowienie i długość przewodu wentylacyjnego warunkują tryb pracy, który może polegać na usuwaniu zużytego powietrza na zewnątrz (wyciąg kuchenny) lub oczyszczaniu przez filtry węglowe (pochłaniacz), gdy nie ma możliwości podłączenia urządzenia do kanału wentylacyjnego. Bardzo ważne kryterium doboru - niestety często w trakcie wyboru pomijanym - jest głośność pracy tego urządzenia. W trakcie użytkowania okapu głośny silnik nas drażni i często potem nie używamy go podczas gotowania. Ważne są również strony wizualne - szeroki asortyment tej gałęzi AGD zostawia nam bardzo szerokie możliwości.
fot.: Okapykuchenne.pl
Okap w kuchni - najczęstsze błędy przy montażu
Mimo że okap to dość proste urządzenie jednak za jego poprawne działanie odpowiada wiele czynników. Za część z nich odpowiedzialny jest producent, za pozostałe projektant, montażysta i w końcu sam użytkownik.
Do podstawowych błędów popełnianych w wyborze okapu jest źle dobrana wydajność w stosunku do pomieszczenia kuchennego i instalacji wentylacyjnej - zbyt niska i okap nie spełnia funkcji; zbyt wysoka w stosunku do średnicy kanału i okap nie spełnia funkcji, bo nie jest w stanie osiągnąć wydajności (dusi się) i dodatkowo hałasuje. Niektóre okapy ze względu na swoją formę mogą być stosowane tylko w niektórych okolicznościach - trudno oczekiwać, aby okap o średnicy 35-40 cm dobrze pochłaniał opary nad płytą 90cm.
Innym problemem, z jakim borykają się użytkownicy są źle wykonane kanały wentylacyjne - nie dość, że zbyt wąskie to często nieszczelne. Jest to poważny problem, zwłaszcza gdy chcemy zastosować silnik zewnętrzny. Nieszczelność kanału powoduje olbrzymie straty wydajności silnika - i znowu okap nie spełnia funkcji. Może się również zdarzyć, że z okapu zacznie kapać woda - wina kanału wentylacyjnego i braku zaworu zwrotnego.
Można jeszcze popełnić parę błędów montażowych takich jak zamontowanie okapu bez użycia wygłuszających elementów dystansowych.
Wiele osób nie do końca dostrzega różnicę pomiędzy wyciągiem, a pochłaniaczem. Często pochłaniacz jest dyskwalifikowany ze względu na koszty związane z wymianą filtrów węglowych czy też obniżonej wydajności, co nie zawsze jest prawdą. Odpowiednie zastosowanie, właściwych filtrów może dać użytkownikowi wiele korzyści.
Każda kuchnia wymaga indywidualnego rozwiązania wentylacyjnego, dlatego wybierając okap należy zwrócić uwagę na cały szereg czynników ważnych i ważniejszych.
fot.: Franke
Rodzaje okapów kuchennych
Po pierwsze wybierając okap powinieneś zdecydować czy ma on być zabudowany czy wisieć samodzielnie. Do wyboru mamy kilka typów okapów:
Najpopularniejszą grupą okapów samodzielnie wiszących są okapy przyścienne, nazywane także kominowymi. Montowane są one nad kuchenką, tuż przy ścianie i mają długi, pionowy komin, który maskuje rurę odprowadzającą zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego. Tego typu okapy mają najczęściej stalowe wykończenie i proste, geometryczne kształty, przez co mogą być ozdobą w każdej kuchni. Dużą popularność w tej kategorii zdobyły tzw. modele ukośne, które montowane na ścianie lekko pochylają się nad kuchenką. |
fot.: Kernau |
Bardzo podobne pod względem konstrukcji do okapów kominowych są okapy wyspowe, które składają się z podstawy oraz rury odprowadzającej. Montowane są jednak nie do ściany, a do sufitu. Okapy wyspowe przeznaczone są do kuchni, w których płyta grzewcza kuchenki umiejscowiona jest na środku pomieszczenia, na tzw. wyspie.
|
fot.: Electrolux |
Zwykle niewielkich rozmiarów okapy do zabudowy szafkowej montowane wewnątrz specjalnie do tego przygotowanych szafek. Zajmują one mało miejsca, dlatego sprawdzą się nawet w kuchniach o niewielkiej powierzchni. Dodatkowo są mało widoczne, bo znajdują się pod szafką.
|
fot.: Okapykuchenne.pl |
Okapy do zabudowy blatowej to grupa zaawansowanych technologicznie produktów, które montowane są wewnątrz szafki będącej wyspą. Niektóre do pracy wysuwają się z blatu, niektóre zaś pozostają na stałe ukryte w blacie.
|
fot.: Franke |
Coraz popularniejszą grupą są okapy do zabudowy sufitowej. W dużych często otwartych na salon kuchniach z wyspą, gdzie dekorację stanowią inne przedmioty np. oświetlenie, okap musi stać się jak najmniej widoczny - „wtopić” się w sufit.
|
fot.: Okapykuchenne.pl |
Wybór okapu - ważne parametry
Każdy okap może pracować jako wyciąg - wymaga podłączenia do kanału wentylacyjnego lub jako pochłaniacz - konieczne jest zamontowanie dodatkowego filtra węglowego w urządzeniu.
W pierwszym przypadku usuwane z kuchni powietrze wypływa na zewnątrz budynku. Pochłaniacz pracuje natomiast w obiegu zamkniętym, czyli powietrze z kuchni oczyszcza się, przepływając przez filtr zamontowany w pochłaniaczu, a następnie wraca do pomieszczenia. Pochłaniacz nie wymaga podłączenia do przewodu kominowego, ale jego wydajność jest słabsza.
Przy wyborze sposobu pracy okapu należy przede wszystkim kierować się możliwościami lokalowymi. Obecność w pomieszczeniu kuchennym urządzeń wymagających odprowadzenia spalin do kanału wentylacyjnego (w tym płyty gazowej) ogranicza wybór okapu do wersji pochłaniacz, chyba że w budynku przewidziany jest osobny dla okapu kanał wentylacyjny lub istnieje możliwość wyprowadzenia kanału przez ścianę i zakończenia kratką. Może to być zwykła, metalowa kratka lub zawór elektroniczny, który otwiera się wtedy, gdy użytkownik uruchamia okap. Kolejnym ograniczeniem w zastosowaniu wyciągu może być wąski kanał wentylacyjny. Duże pomieszczenia kuchenne, kuchnie otwarte wymagają kanału wentylacyjnego o średnicy 150 mm, a w przypadku, gdy chce się zainstalować silnik zewnętrzny 180 mm i więcej. Kanały poniżej 150 mm średnicy obniżają wydajność okapu i podnoszą poziom hałasu przepływającego powietrza.
Po trzecie należy zwrócić uwagę na wydajność okapu. Dość istotny parametr bowiem zależy od niego czy okap będzie spełniał swoją funkcję.
fot.: Uniwersal - wentylatory Vero-150 montowane na dachu do wspomagania pracy okapu kuchennego. Dzięki takiemu rozwiązaniu wentylacja kuchni jest prawidłowa.
Wydajność okapu dopasowuje się do wielkości pomieszczenia, w którym jest zamontowany. Zaleca się, aby możliwa była sześciokrotna wymiana całego powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny. Żeby obliczyć wymaganą wydajność okapu dla konkretnego pomieszczenia, należy jego kubaturę (czyli powierzchnię podłogi pomnożoną przez wysokość) pomnożyć przez sześć. Dla kuchni zamkniętej o kubaturze około 30 m³ wystarczający powinien być okap o wydajności na pierwszym biegu 180 m³/h. Taki okap nie będzie skutecznie i szybko usuwał zapachów ani wilgoci z kuchni otwartej na salon. Lepszy będzie wtedy okap o większej wydajności - kilkaset m³/h.
Zobacz również:
- Sposoby wentylacji w domach i mieszkaniach
- Wentylacja w łazience - wentylatory łazienkowe
- Wentylacja piwnicy
- Wentylacja garderoby
Żródło: Prince sp. z o.o.
Zdjęcia: Okapykuchenne.pl, Uniwersal, Franke, Kernau, Electrolux






- Ogrzewanie domu pompą ciepła - czy warto?
- Jak usunąć pył z powietrza na stanowisku pracy?
-
Elektryczne promienniki podczerwieni - strefowe ogrzewanie hal, magazynów i warsztatów
- Czym jest system SmartAIR?
-
Podłogowe ogrzewanie kanałowe
-
Obalamy mity dotyczące kotłów na paliwo stałe
-
Grzejniki typu REGULUS a komfort cieplny w domu
- Wszystko o wietrzeniu mieszkania



-
Schiessl Polska - Zostań instalatorem Hisense
- Uprawnienia konieczne do montażu klimatyzacji
- Pompy ciepła i urządzenia klimatyzacyjne SEVRA wygrywają jakością
-
Daikin Europe inwestuje ponad 300 milionów euro w fabrykę pomp ciepła w Polsce
-
Rekuperator BLAST - nowość w ofercie KLIMOR
-
Nowa centrala wentylacyjna HEATPEX ARIA VITALE na targach ISH we Frankfurcie
-
Pompy ciepła powietrze-powietrze - energooszczędne rozwiązania w ofercie KAISAI
-
Katalog pomp ciepła Neoheat
- Jakie zmiany w projektowaniu systemów różnicowania ciśnienia wprowadza nowelizacja europejskiej normy?

- Producent rekuperatorów PRO-VENT MISTRAL
-
Aux J SMART ART - subtelny powiew elegancji
- Środki do czyszczenia parowników i skraplaczy Rectorseal
- Serwis rekuperatora - dlaczego warto robić przegląd rekuperacji
-
Technologia Streamer Daikin - skuteczność potwierdzona w walce z wirusami
- ARV - innowacyjne rozwiązania klimatyzacyjne
- Centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła HRU-SlimAIR
-
Zdrowa klimatyzacja - klimatyzatory Haier
- MINIBEL - niewielkie urządzenie, duży komfort
- Nagrzewnice powietrza od Marax
- Wentylatory promieniowe RadiCal w klimatyzacji precyzyjnej
- Wymagania EKOPROJEKTU dla urządzeń grzewczych
- Elektryczne promienniki podczerwieni - strefowe ogrzewanie
- Wentylatory QUIET - cichsze niż szept